lauantai 20. lokakuuta 2012

Lomatunnelmissa Adrianmeren rannalla Kroatia osa 1

Sateisen kesän jälkeen varasin jo elokuussa meille lennot Splitiin. Halusin paikkaan, jossa en ole ennen käynyt ja jossa olisi aurinkoista ja lämmintä. Serkkuni oli käynyt Kroatiassa Splitissä perheineen ja niinpä sain ajatuksen, että lähdemme Balkanille, mikä sopi miehelleni. Norwegianilla oli edulliset lennot ja saamme myös tilaisuuden tutustua Kööpenhaminaan samalla reissulla, sillä välilasku kestää monta tuntia. En ole Tanskassa vielä käynyt, joten Tivoliin ja smørrebrødejä pitää ehdottomasti päästä maistamaan. Olen jo yli 15 vuotta näyttänyt  opiskelijoille Tanskasta puhuttaessa videota mitä hienoimmista voileivistä, joten nyt täytyy itse kokea se herkku vihdoinkin. Helsingissä olen kerran saanut maistaa upeaa leipää.


Tänä syksynä on saanut tehdä töitä enemmän kuin 17 vuoteen, joten loma tuli kyllä tarpeeseen. Saan vähäksi aikaa unohtaa arjen ja keskittyä vain itseeni ja puolisooni ja nauttia niistä asioista, joista pidän. Läksimme aamuneljältä kotoa ajelemaan Seutulaan ja olimme Spilitissä vähän kahdeksan jälkeen paikallista aikaa. Ensivaikutelma oli hauska, meitä matkustajia odotti kaksi bussia, jotka ajoivat ehkä noin sadan metrin matkan ja jättivät meidät oven eteen. Palvelu ei olisi voinut olla parempaa, sillä matkan olisi kyllä voinut kävelläkin. Tiukkailmeinen passintarkastaja reväytti hymyn, kun sanoin hänelle dobre jutro (opettelin sen lisäksi kiitoksen :D).Rahanvaihtopiste oli heti vastaanottoaulassa ja seuraavalta tiskiltä lunastimme jo aiemmin vuokraamani auton. Tomppa kieltäytyi yhteistyöstä, Kroatia ei kuulunut sen maavalikoimaan, joten meikeläinen pääsi kartanlukuun ja ihan livenavigaattoriksi. Aurinko paistoi, taivaalla näkyi yksi pieni valkoinen pilvenhiutuva ja lämpöäkin oli mukavasti, joten eipä reissu olisi voinut alkaa mukavammin.


Ensin suunnistimme serkkuni vinkin mukaan Trogiriin, joka on Unescon maailmanperintölistalla. Joimme kahvit ja mehut ja kiertelimme kaupunkia. Sattumalta osuimme turistitoimistoon aivan pienellä sivukadulla ja saimme kartan. Hieman aikaa katselimme paikallisten juniorien jalkapallo-ottelua ja huomasin venäjän perusteella ymmärtäväni aika monta sanaa intomielisen valmentajan käskyistä. Hän kannusti, käski menemään alemmas ja antoi koko ajan ohjeita.


Jalkapallokentän lähelle linnan viereen oli laitettu kaksi maalia, jotta lapset voisivat pelata jalkapalloa.

Kymmenen aikaan alkoi olla hirmuinen nälkä, onhan se koulussakin sisäisen kellon mukaan syöntiaika, joten poikkesimme merenrantaan syömään bolognesespagetit. Eräs vanhahko mies teki pistokeikan, viritti tuolin ja mandoliinintyylisen soittimen ja soitti ja lauloi minuuttia ennen kuin japanilaisryhmä saapui paikalle. En ole eläissäni kuullut niin huonoa esitystä Blowin' In The Windistä :). Tarjoilijapoikaakin hymyilytti, hän taitaa saada nauttia miehen esityksistä harva se päivä. Sitten seikkailimme tässä yli 2000 vuotta vanhassa kaupungissa sen kapeilla kaduilla, kuulimme kvartetin lauluesityksen torin reunalla. Löysin jo heti kättelyssä kummitytölleni sekä veljentytölleni kivat tuliaiset kaupasta, jossa myytiin koralleja, simpukoita ja niihin liittyviä juttuja ja toisen tuliaisen läheisestä myymälästä.Kuvia Trogirista

Palmuihin en koskaan kyllästyHassusti vaakatasossa kasvava puuTämän jälkeen suunnistimme ystäväni Ainon vinkin mukaan Solana-nimiseen pikkukaupunkiin, jossa oli roomalaisten rakentamien kivisten rakennuksien raunioita. Kivilaatoista tehdyssä tiessä näkyi pyörän tekemiä uria, olen aiemmin nähnyt vastaavaa Pompeijissa ja aina se vain jaksaa ihmetyttää. Koiria oli jonkun verran alueella ja yksi mopsiherra kävi lukemassa päivän postit lähellämme, merkkaili omat viestinsä nostaen jalkaansa mahdollisimman korkealle ja pinkoi sitten omistajiensa luo. Melkoisia rakennelmia alueella olikin. Paikalliset olivat aikojen saatossa kantaneet kiviä omiin rakennuksiinsa, mutta onneksi jäljelle oli jäänyt jotain ihmeteltäväksi.
Rauhaa vissiin toivotellaan
Reissulleni olin asettanut kolme tavoitetta: rentoutua, kokea luontoa ja sitä on tulossa muutaman päivän päästä, kun pääsemme uskomattomiin luonnonpuistoihin ja kolmanneksi halusin käydä C&A:ssa, koska sellaisen Splitistä bongasin. Tykkän kovasti Yessica Pure -vaatteista ja ostan niitä aina, kun se vain on mahdollista. Hollannista olen bongannut huippulöydöt kahdeksalla eurolla, Nizzassa hintataso oli hieman kalliimpi, mutta ei huomattavasti. Splitin kauppa oli pettymys, jopa mieheni sanoi, ettei nähnyt yhtään minulle sopivaa vaatetta :D. Aivan outoja ja ihmeellisiä vaatteita oli tarjolla, joten kauppakeikka oli hoidettu kaksikerroksisessa liikkeessä vajassa kymmenessä minuutissa ja läksimme etsimään karttaa. Halvaksi tuli se reissu ja kaksi kolmesta tavoitteesta on jo täytetty! City-kauppakeskus oli todella hulppea ja nykyaikainen. Siellä oli menossa useampi lastentapahtuma. Pienet saivat ajaa formularataa kauko-ohjattavilla autoilla ja lavalla rakennuksen toisessa päässä tanssi tiikeri Macarenaa. Ruokakaupassa kävimme myös ostamassa iltapalaa. Hedelmien hinnat olivat edullisia ja vesikään ei ollut kallista.

Tämä seinämainos kiinnitti kyllä heti huomioni


Hotelliin löysimme muutaman harhailun jälkeen, sillä kaupungissa ei ollut kuin yhdessä kohdassa opasteet Dubrovnikin ja Rijekan tielle. Yritimme pari kertaa turhaan oikaista isommalle tielle, jonka tiesimme kulkevan muutaman sadan metrin päässä vuoren ja meren välissä. Lopulta päätimme ajaa sitä reittiä, jota kauppakeskukseen olimme tulleetkin.

Nyt pikasuihkuun ja sitten takaisin Splitiin katsomaan KK Splitin ja makedonialaisen MZT Skopje Aerodromin välistä koripallo-ottelua, joka alkaa reilun tunnin päästä. Hienoa nähdä peli maassa, jonka koripallo on aivan Euroopan ja maailman huipputasoa. Tähän asti Kroatia on ollut erittäin positiivinen yllätys: ihmiset osaavat kieliä ja ovat avuliaita, maa on todella siisti. Muutaman roskan olen maassa nähnyt ja graffiteja on nimeksi verrattuna  esimerkiksi Italiaan ja Espanjaan. Odotin enemmän vanhaa itäblokkimaista kulttuuria kuten rakennuksia ja pukeutumista, mutta Kroatia on täysin länsimainen valtio. Kielestäkin tajuaa todella paljon venäjän perusteella, joten halvalla minua ei täällä kaupaksi saa :).


2 kommenttia:

Leilamamma kirjoitti...

Kiitos matkakertomuksesta! Jatkoa odotellaan :)
t. Leila

Pauska kirjoitti...

Kiitos, pari juttua ja yleiset vinkit on vielä tulossa :)