keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Neuvoja Kroatiaan matkaavalleYleisiä neuvoja Kroatiaan:


- maassa käy yli kymmenen miljoonaa turistia vuosittain, joten kesällä ja vielä syyskuussakin voi olla ruuhkaa. Suosittelen lämpimästi syyslomaa, sillä silloin oli lämmintä + 24 ja aurinkoista koko ajan ja turisteja oli vähän liikkeellä.
- raha kannattaa ehkä vaihtaa lentokentällä pankissa eikä heti ovesta ulos tultaessa olevassa vaihtopisteessä, sen kurssi oli aika heikko. Rahayksikkö on 'kuna' eli näätä ja 'lipa' eli lehmus. Ennen muinoin näädännahkoja on käytetty maassa maksuvälineenä, siitä nimi mitä ilmeisemmin juontuu.

Lipoja (lehmus)

Kunia (näätä)


- Splitin lentokentällä on ilmainen wifi, kuten monissa hotelleissa ja esim. Podstranassa on kylän oma verkko, johon voi kirjautua odottamalla kymmenisen sekuntia
- postilaatikot ovat keltaisia ja niitä on kuulemma aika harvassa
-  Booking comin kautta varaus kannattaa tehdä kunissa eikä euroissa. Vaihtokurssi voi olla mitä vain.
- Plitvicka jezero -puistoon kannattaa lähteä portilta (ulaz) yksi heti aamulla, jolloin ei ole vielä hellettä eikä paljon ihmisiäkään. Puisto on ehdottomasti yksi Euroopan huippukohteita, joten älä jätä käymättä siellä.
- jos uit meressä, kannattaa ostaa esim. isommalta uimarannalta uimakengät, ettei joudu merisiilin uhriksi. Siilit lymyävät hiekan alla, eikä niitä välttämättä näe. Niiden piikki jalkapohjassa voi pilata koko loman ja toipuminen voi kestää viikkoja. Maksoin omista kengistäni 50 kunaa eli reilut 6,5 euroa.Tutut voivat pyytää kenkiä (koko 39) lainaksi samoin kuin maatiekarttaakin :). Uimakenkiä voi kuulemma ostaa Suomestakin.
- kortilla voi maksaa aika monessa paikassa ja isommissa turistipaikoissa, mutta käteistä on oltava mukana
- kaupunkien laidoilla on parkit, esim. Splitin palatsialueelle ei pääse autolla. Yleinen pysäköintihinta näytti olevan seitsemän kunaa / tunti.

- ihmiset osaavat hyvin englantia ja monet myös saksaa, jos osaa venäjää, ymmärtää kielestä aika paljon
- Valtavan suureen City-ostoskeskukseen löydät, kun ajat pääkadun Vukovarskan päähän. Jos olet menossa Citystä Podstranaan, käänny ensimmäisistä valoista vasemmalle ja pysyttele oikeanpuolimmaisella kaistalla.
- kala-annoksissa ilmoitetaan kilohinta :)
- perunoilla ja muilla lisukkeilla on yleensä oma hinta, joka ei  siis sisälly varsinaisen annoksen hintaan
- lokakuun lopussa aurinko laskee nopeasti reilussa puolessa tunnissa hieman kuuden jälkeen ja on pilkkopimeää. Kuva on otettu Novigradista hotellista vähän kuuden jälkeen illalla.- moottoritietullit maksavat muutamasta eurosta reiluun kymppiin ajomatkasta riippuen. En lähtisi ajamaan muuta kuin moottoritietä, jos se on mahdollista. Splitistä lentokentälle kannattaa ajaa pikkutietä. Moottoritie oli erinomaisessa kunnossa ja sillä saa ajaa 130 km/ tunnissa. Audit, bemarit ja vastaavat painoivat ohitsemme, että hurahdus vain kävi. Turistin ei parane ajaa ylinopeutta, sillä poliisi voi halutessaan ottaa passin pois ja näimme useamman ratsian matkamme aikana.
- navigaattorissamme on Länsi-Euroopan kartat ja siitä ei ollut mitään hyötyä. Maassa pärjää kartalla vallan mainiosti. Splitissä on opastuksia ihan keskustassa tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kaupungista ulos on vähän hankala päästä, mutta äkkiä reitin oppii, kun sen kerran hoksaa. Podstranan suuntaan menee tie numero 8 Ulica kralja Stjepana Držislava eli sotasankarin mukaan nimetty tie.

-bensiini 95 maksoi 10.81/litra aika monessa paikassa.
- saarilla kannattaa kuulemma käydä. Jos oikein aikatauluja osasin tulkita, niin lokakuun lopussa Hvarista pääsee vain kerran päivässä Splitiin, joten meillä jäi saarikeikka tekemättä aikataulujen takia.


Aina on hyvä osata vähän paikallista kieltä
hyvää huomenta - dobre jutro
hyvää päivää - dobre dan
kiitos - hvala [hva:la]
ole hyvä - molim
kahvi - kava
mehu -  sok tai prirodni sok
yksi - jedno
maksaa -platit
hyvä - dobre
tie - ulica 

Lisää mieluusti omia kokemuksiasi kommentteihin :)2 kommenttia:

Dahlia kirjoitti...

Ihana postaus, valtavan informatiivinen myös! En ole Kroatiassa koskaan käynyt (Jugoslaviassa kyllä, mutta se on nykyistä Sloveniaa jossa olimme). Ehdottomasti tämä postaus sai miettimään Kroatiaan matkaamista :)

Pauska kirjoitti...

Voi kiitos :). Itselleni maa oli erittäin positiivinen yllätys. Olen käynyt jonkun verran noissa entisissä sosialistivaltioissa 80- ja 90-luvulla ja maassa ei juurikaan ollut siitä mitään jälkiä ja siisti maa kuin mikä verrattuna esimerkiksi Italiaan tai Ranskaan. Hintatasokin on edullinen ja Norwegian vie sinne edullisesti :)