sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Shaslikia - maailman parasta lihaa - Suomussalmella

iPhonen kuva taas vähän epätarkka :-(
Loman viimeisinä päivinä kävimme uusien tuttaviemme Seijan ja Pasin luona kylässä. Seija kutsui meidät syömään shaslikia, jota olen kerran aiemmin saanut maistaa Latvian ja Liettuan rajalla. Siellä sitä möi vanha mies, joka sanoi, että se on herkullisinta lihaa -  Самое вкусное мясо - ja sitä se kyllä olikin. Seija tarjosi meille porsaanfilettä sekä kanaa vartaissa monien salaattien kera. 

Lihat olivat olleet yön yli  jääkaapissa marinadissa ja niihin oli imeytynyt valtavasti ihania makuja. Seija oli paistanut ne Kostamuksesta tuodulla vasiten shaslikille tarkoitetulla grillillä. Tässä ns. mangalissa on alhaalla reiät ja ylhäällä vaot, joihin vartaat sopivat ja jossa niitä käännellään. Systeemi on nerokas, sillä pyöreä varras pyörisi ja liha paistuisi epätasaisesti. Näissä vartaissa sitä voi käännellä ja liha paistuu tasaisesti joka puolelta. Hiilistä tarttuu aivan mahtava maku ja en osaa kuvailla, miten taivaallisen hyvää liha oli. Se suli suuhun ja se oli oikein mureaa ja täynä monenlaisia makuja. Seija vielä  suihkutti paistaessaan muistaakseni etikan ja oliiviöljyn sekoitusta, jottei lihasta tulisi liian kuivaa.  Olisi ollut mukavaa myös nähdä itse paistamisprosessi ja tuoksutella ja olla grillin lämmössä.

Haluaisin kovasti itselleni vastaavan laitteen, pitää alkaa kysellä Venäjällä käyviltä, voisiko joku tuoda korvausta vastaan minulle tämän laitteen, niin upeaa se liha oli.Kiitokset Seijalle ja Pasille upeasta ja mukavasta illasta :)


Palkeilla puhalletaan hiiliin lisää ilmaa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mangal on kohta teidän pihalla! Eikun marinoimaan possunlihaa! ;-)
Anna

Pauska kirjoitti...

Voi kiitos KIITOS Anna, olipas se todella nopeaa toimintaa :). Käyn maksamassa ja hakemassa sen tänään :). Tulkaa meille pian kylpemään ja herkuttelemaan. Aki saakin kauppareissulla tuoda kanaa ja possua, niin laitan ne marinoitumaan samoin tein. Ihan mahtavat naapurit meillä!