maanantai 3. marraskuuta 2014

Strutsitila Artestruz - loistopaikka! Mallorca osa 3

Toinen Tripadvisorista bongattu kohde oli Artestruz strutsitila Camposissa vajaan 50 kilometrin päässä Palmasta. Mieheni oli vähän epäilykannalla, että no ei me kyllä nyt mitään strutseja lähetä kahtomaan, huono idea, mutta onneksi pidin pääni, sillä nämä eläimet ovat  ihastuttavia ja meistä molemmista tuli niiden faneja!

Paikan isäntä on uskomattoman omistautunut näille upeille eläimille. Tarhat ovat isot ja niitä oli useampiakin. Vauvoilla oli tietenkin useampikin oma tarha iän mukaan ja yksi nuori uros, joka kuulemma potki kaikkea, mitä eteen tuli ja uhotteli muille testosteronikuohussaan, sai olla yksin, kunnes se vähän kasvoi isommaksi. Jokaisella linnulla oli oma nimensä.
Opimme seuraavia hämmästyttäviä asioista näistä linnuista:

- strutsi on ollut samanlainen lintu jo yli 40 miljoonaa vuotta
- sillä on kaksi varvasta
- se muistuttaa velociraptoria rakenteeltaan
- sen ei tarvitse juoda vettä elämänsä aikana ollenkaan, koska se kondensoi sitä
- se syö saman ruokansa seitsemän kertaa, jolloin jäljelle jää kevyttä haisematonta höttöä
- sen maksiminopeus on 80 km/h ja se pystyy pitämään vauhtia yllä puolisen tuntia; se siis juoksee maratonin puolessa tunnissa
- se ei hautaa päätään hiekkaan
- se pystyy potkaisemaan leijonan kuoliaaksi yhdellä lävyksellä
- potku suuntautuu eteenpäin
- sillä on isot ihanantuuheat ja kauniit silmäripset
- se näkee jopa 2,5 kilometrin päähän
- se pystyy elämään -40 asteesta + 40 asteeseen
- se on näiden ja muidenkin ominaisuuksiensa ansiosta evoluution selviytyjä
- stutsit työntävät päänsä ja kaulansa avulla munimansa munat yhteen isoon pesään
- ne osaavat poistaa pesästä hedelmöittymättömät munat
- se munii tiettynä aikana joka toinen päivä (muistaakseni kuun kierto liittyi jotenkin asiaan)
- strutsilla ei ole hampaita
- yksi muna vastaa noin 25 kananmunaa


Ostimme "koko paketin" eli isännän esittelyn, pienokaiset ja ruokinnan ja tämä maksoi 25 euroa ja viivyimme tilalla vajaat pari tuntia. Ratsastajan pitää olla alle 50-kiloinen ja siitä meni vielä eri maksu, jos sen haluaisi tehdä. Netin mukaan lapset ovat ratsastaneet Nelsonilla ja ajelua on pidetty unohtumattomana "once in a lifetime" -kokemuksena, mitä se varmasti onkin.


 Järjestin Facebookissa ystävilleni kisan, jossa piti arvata, että mistä turisti sai käteensä tällaiset jäljet. Kymmenien vastausten ja pienten vihjeiden jälkeen sisareni arvasi oikein. Tekijä on ylläolevissa kuvissa oleva nelikuinen poikanen. Nokkiminen ei sattunut ja jäljet näyttävät pahemmilta kuin todellisuus,  käteen ei koskenut yhtään. Poikasia ruokimme apilalla ja ne nokkivatkin sitä innoissaan.
Strutsista pystyy käyttämään melkein kaiken. Tilan koko väki tekee niistä käyttöesineitä, kenkiä, laukkuja sekä huonekaluja. Hinnat ovat paljon halvemmat kuin vähittäismyyjillä. Monet julkkikset sekä kuninkaalliset käyttävät Artestruzin laukkuja ja kenkiä. Kuvassa oleva laukku maksaa 2600 euroa. Nahka on kestävää eikä se muutu miksikään käytössä, päin vastoin iän myötä se vain paranee. Jos olisin varakas, niin ostaisin tällaisen käsityönä tehdyn laukun. Pisteet jäävät nahkaan merkiksi sulista ja yksi nahka on sellainen nuoren mullinkokoinen.

Vaimo maalaa munia ja tekee niistä lamppuja. Päällä on lasitus ja yhden lampun tekemiseen menee monta tuntia.

Myös Harrikoiden satuloihin on tullut tilauksia, sillä nahka kestää ulkoilmassa hyvin. Tuotteita voi tilata katalogista ja ne lähetetään postitse hyvin pakattuina. Kengät maksoivat 400-600 euroa ja nekin on tehty käsityönä. 

Monenlaisia kenkiä

Strutsituotteita

 
Kaverukset Happy hourilla juomassa vettä
Luonnossa pesä on tämännäköinen

Sain ruokkia Juanitaa ja sen kaveria, siemeniä oli tämän jälkeen ihan joka paikassa. Syötimme lintuja myös ihan kämmeneltä ja siinä kannatti pitää sormet suorina, ihan kuin hevostakin syöttäessä. Linnun nokka oli vahva ja tämä oli hauska kokemus :). Pistin pätkän Hauskimpiin kotivideoihin ihan kokeeksi.Artestruzia voin suositella lämpimästi ihan kaikille, se on hieno kokemus ja elämys. Strutsit ovat valloittavia eläimiä ja jos pitää muodista ja kauniista esineistä, niin kannattaa ehdottomasti pistäytyä puodissa. Myytävänä oli avaimenperiä, vöitä, pädinpuhdistusliinoja, lompakoita, kännykkäkoteloita, lamppuja ym. Minulla ei ole lähikuvaa strutsin päästä, mutta tästä lehtiartikkelista näkyvät erittäin hyvin strutsin kauniit ja pitkät silmäripset.


Isännän pojan hyvä ystävä oli Suomesta ja  isäntä tiesikin maastamme paljon asioita.Luulenpa, ettei tämä ollut viimeinen käyntimme tässä paikassa.

4 kommenttia:

Lady of The Mess kirjoitti...

Enpäs tiennytkään, että strutseista on noin moneen - olen luullut, että vain liha ja munat käytetään. Hienoa käsityötä!
Tuli tuosta teidän isännän kädestä jo facessa mieleen se, kun joskus aikoinaan olimme Ähtärin eläinpuistossa ja isäntä joutui pinkomaan kesken kierroksen pusikkoon - kun hän sieltä kurkisti puskien takaa, kurkisti hänen olkapäänsä vierestä strutsin pää - ja lapsilla oli hauskaa. Vieläkin jaksavat muistuttaa siitä!
Ihana reissu teillä on ollutkin!
Iloa arkeen, uuteen viikkoon ja kuukauteen sinulle♥

Pauska kirjoitti...

Kiitos samoin ja toipumista ja sinnikkyyttä Sinulle! Joo uskomaton eläin se on ja jopa kynnet voidaan käyttää hyödyksi, melkoinen kokemus teijänkin perheellä :)

Elina kirjoitti...

Minua kyllä vähän hirvittävät nämä valtavat linnut. Melkein ovat kuin lintuliskoja... Mutta tuollaisen laukun voisin kyllä ottaa. Olisi mielenkiintoista myös kokeilla, kauanko nuo kengät kestäisivät. Tällä hetkellä ennätykseni on viitisen vuotta ihan tavallisilla nahkakengillä. Nahka ei ole vielä kärsinyt, mutta pohjat kuluvat vähitellen...

Pauska kirjoitti...

Mulla kesti yhet talvilenkkarit kymmenisen vuotta, ennen kuin pohjasta menivät rikki ja sekös harmitti. Ymmärsin sen miehen puheista, että nahka kestää kaaaaauan, siis todella kauan. Ensi reissulla strutsikengät?! Sellaisia ei täällä Hämeessä taija kovinkaan monella olla :D.