lauantai 9. toukokuuta 2015

Pistäytyminen puutarhamessuilla

Lahden messuhallissa oli jokunen viikko sitten Puutarhamessut ja ajattelimme käydä hakemassa sieltä terassi-ideoita. Reissu ei mennyt hukkaan, sillä Muurikan osastolla oli tarjouksia monenlaisista grillikotaamme sopivista jutuista. Paellapannut olivat hyvässä tarjouksessa ja ostinkin niitä kaksi. Toisen suurempia juhlia varten ja toisen pienempiin. Pannun koko käy kuvasta hyvin selville, laitoin siihen viereen tavallisen paistinpannuni. Paellapannun halkaisija on puoli metriä ja sillä tulee ruokaa isolle joukolle.
Ostin myös silavaa, puhdistusvälineet sekä ritilän, jonka päälle voi laittaa kuuman kattilan tai pannun sekä täytekakkuvuoannäköisen telineen, jossa on paikka tuikkukynttilöille. Näin ruoka pysyy lämpimänä. Aika metka keksintö. Merituuli Lindström neuvoi minua pannun koon valinnassa ja jälkikäteen harmittelin suuresti, etten älynnyt kehua hänen ruokiaan, joita olen katsellut Huussi ja huvila -ohjelmassa.

Innostuin myös saslikvarrasgrillistä. Ystävälläni on Suomussalmella Venäjältä tuotu iso upea grilli, jossa vartaiden kääntely on helppoa. Minulla oli sen rimpulaversio, jota käytin kahdesti. Sitten siitä hävisi yksi jalka. Hinta oli kuitenkin aika kallis ja toivonkin joskus saavani Venäjältä tai Virosta halvemmalla vastaavan. Siellä ne maksavat muutaman kympin. Tämä useita satasia.

Kasviosastolla oli entinen oppilaani  hortonomiksi valmistuva Siru esittelemässä lihansyöjäkasvejaan. Hänellä on niitä Suomen suurin kokoelma. Lisää Sirusta ja lihansyöjäkasveista voit lukea tästä.

Kuvassa oleva kannukasvi on aivan upea ilmestys. Kannun pohjalla oleva neste sulattaa hitaasti hyönteisen ja kannussa on karvoja, jotka kuulemma tuntee, jos sinne sormensa työntää.  Siru kertoi monta mielenkiintoista asiaa kasveistaan, joita hänellä on monta sataa kotonaan. Tuossa muutaman kilometrin päässä meiltä olevalla  Linnaistensuolla voi tavata kihokin, joka on suomalainen lihansyöjäkasvi.


Oli messuilla jotain kivaa miehillekin. Tällainen härveli olisi kuulemma bobcatin lisäksi haaveissa, kyllähän tuo tontille mahtuisi hyvinkin, mutta epäilen, että jostain syystä sen käyttö jäisi kyllä meillä aika vähäiseksi.....

Monenlaista ruokaa ja käsityötä oli tarjolla. Hieman pettynyt olin varsinaiseen puutarhajuttuun, niitä ei ollut työvälineiden lisäksi juurikaan. Taimia ja puita oli myynnissä, mutta jotain jäin kaipaamaan. Puolivälissä kävimme kahvilassa kahvilla ja sen jälkeen ostimme sitten Muurikkaosastolta aiemmin katsastamat ruoanlaittovälineet, jottei niitä tarvinnut raahata koko päivää mukanamme.

Päivän paras löytö oli kuitenkin iso päivänvarjo alapihan isolle terassille. Tähänastinen suunnitelma oli rakentaa sinne purjekatos, mutta kun näimme Iskun varjon, niin tajusimme, että eipä toinna moiseen hommaan ryhtyä, kun valmiinakin on hyviä ratkaisuja. Iskulla ei ollut esittelijää osastollaan, mutta viereisellä Stemmalla oli. Mies näytti, miten varjo toimii ja miten se kannattaa pystyttää. Koska siitä oli myös hieno tarjous, niin sellaisen tilasimme ja sain sen tällä viikolla. Odottelemme sopivia pystytyskelejä ja aurinkoa. Kuvassa oleva varjo on Iskun, omamme on valkoinen ja sitä voi säädellä ja käännellä miten vain auringon mukaan. Halkaisija taisi olla 3.30, joten se on oikein sopivankokoinen ja paikkakin sille on jo mietittynä.
Lopuksi pieni kuvakavalkadi siitä, mitä messuilla näimme.

Tällainen kiva systeemi on Anninalla naapurissa

Etupihalle sopisi vielä jotain tällaista

Maalaisromantikon silmää miellyttävä aita

Yksi vaihtoehto kuistille, mies voisi tehdä itsekin

Parvekenäyttelystä

Toinen parveke


Kyllä tällaiset alan messut ovat ihan kiva tapahtuma. Minullakin on ollut kasvimaa, joka tosin nyt on umpeen kasvanut, koska emme ole olleet sitä kesällä hoitamassa vuosiin. Mansikoillekin on käynyt heikosti, viinimarjoja tulee jonkin verran, jos on tullakseen. Miksikään hortonomiksi en voi itseäni kutsua. Suurin osa tontistamme on hiekalla ja soralla, jottei leikattavaa ruohoa olisi niin paljon. Kun on kesällä paljon poissa, niin tämä on meille sopivin ratkaisu.2 kommenttia:

Lady of The Mess kirjoitti...

Kivoja ostoksia olet tehnytkin - tuo paellapannu on upea - kyllä siinä paellat ja pyttipannut valmistuvat ketterästi isollekin joukolle.
Meillä on farmilla melkein samanlainen päivänvarjo kuin tuo teidän ostamanne - tosi kätevä, kun suuntaa voi vaihdella auringon mukaan - ja tosi iso;)

Pauska kirjoitti...

Pitää harjoitella tulen kanssa, ettei polta pohjaan :). Se suunnan muuttelu onkin yksi varjon parhaimmista ominaisuuksista koon lisäksi.