sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Viulunsoittaja (joka ei soita viulua) katolla

Kävimme pienellä työporukalla syyskuussa eränä perjantai-iltana katsomassa Tampereen Työväen Teatterin esityksen Viulunsoittaja katolla, jossa Anatevkan kylän viulunsoittajana hääri lukiomme entinen opiskelija Anna Pukkila ja hyvin häärikin. Musikaali oli minulle tuttu sen tunnetuimmista lauluista Rikas mies jos oisin ja Nousee päivä, laskee päivä, jonka sanat saivat vasta esityksessä järkeenkäyvän selityksen. Olin aina ihmetellyt niitä ja kun selvisi, että kyseessä onkin vuorolaulu, niin johan sanoma aukesi.  Muuten en etukäteen tiennyt esityksestä mitään toisin kuin seuralaiseni, jotka olivat nähneet sen monta kertaa ja ties vaikka itsekin esiintyneet siinä. Esityksessä oli mukana toisen musiikinopettajamme entisiä opiskelijoita roppakaupalla. Ola Tuominen oli ihana Tevje,  Petra Karjalainen näytteli Tevjen vaimoa Goldea ja tyttärien osissa olivat  mm. Petra Ahola, Maria Lund ja Miila Virtanen. 
Odotin etukäteen taidokasta viulunsoittoa, mutta petyin siinä suhteessa, että viulunsoittaja veteli puista soitintekelettä kylläkin osin katoilla keikkuen. Olisin itse pitänyt enemmän siitä, että hän olisi soittanut viulua ihan oikeasti. No ehkä hän jossain toisessa versiossa saattaa soittaakin mene ja tiedä. .Musikaali on Joseph Steinin kirjoittama ja Jerry Bockin säveltämä ja se perustuu Sholon Alecheimin kertomuksiin ja kertoo  juutalaisen perheen tarinan Ukrainassa 1917-21. Keskiössä ovat perheen viisi tytärtä, jotka haluavat valita mieleisensä sulhasen eivätkä ottaa sitä, mitä on tarjolla tai suorastaan olla mukana naimakaupassa, mikä oli olla vanhimman tyttären Tzeitelin kohtalona. Hänen mielitiettynsä oli kuitenkin kylän räätäli Motel, joka sai uuden ompelukoneen.


Musikaali on ihan viihdyttävä, kovin ihmeitä siinä ei tapahdu,  unikohtauksen ja lopun lisäksi, joka oli sekä yllättävä että järkyttävä, koska santarmit hyökkäsivät kylään ja kyläläiset jaoteltiin oikealle ja vasemmalle. Näyttämöllä on valtava piikkilanka-aita ja sotilaat vahtivat vangittuja vankileirillä. Monenlaisia ajatuksia risteili päässäni vielä kauan esityksen loppumisen jälkeenkin.

 Tanssiesitykset olivat upeita, erityisesti jäi mieleen kohta, jossa miehet tanssivat pullot päänsä päällä. Teos kertoo rakkaudesta ja arvoista ja se on yhä erittäin ajankohtainen, kun maailman tilannetta ajattelee.Koulumme esittää Viulunsoittaja katolla Lahden kaupunginteatterissa huhti- ja toukokuussa. Harjoitukset ovat jo kiivaassa käynnissä, aamulla luokkaani kuului Nousee päivä, laskee päivä -kappaleen harjoittelua.

On mielenkiintoista nähdä, millainen esityksestä tulee. Puvustus tehdään itse tekstiilityön opettajamme johdolla, musaopet harjoituttavat musiikkiesitykset, Ensimmäinen esitys on 26.4.


Linkki koulumme musikaalisivustolle

Ei kommentteja: