tiistai 10. heinäkuuta 2018

Nuorten yleisurheilun MM-kisat Tampereella - kummipoikamme mukana :)

Tampereella alkaa tänään nuorten alle 20-vuotiaiden yleisurheilun maailmanmestaruuskisat, joissa on mukana 30 suomalaisnuorta. Jokaisena päivänä mukana on suomalaisia, jotka taistelevat mitaleista. Eilen oli kisojen avajaiset, jonne olympiavoittaja IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe juuri ja juuri ennätti, vaikka lento oli oli myöhässä. Myös  pituuden maailmanennätysmies Mike Powell on paikalla IAAF:n lähettiläänä.

Kilpailuissa on mukana mm. jamaikalainen Christopher Taylor, joka on juossut sellaisia aikoja pikamatkoilla, että ainoastaan Usain Bolt on tilastoissa edellä samanikäisenä. Kolmiloikassa kuubalainen Jordan Diaz on hypännyt peräti 17,41 ja on tuloksellaan aikuisten tilaston viides. 18-vuotias Selemon Barega on 5000 metrin juoksun aikuisten maailmantilaston kakkonen, joten kisoissa on mukana erittäin kovatasoisia urheilijoita. Ruotsalainen seiväshyppääjä Armand Duplantis on naapurimaan kovin edustaja. Hän on hypännyt seivästä peräti 593 cm ja hän on hypännyt tasaisesti 590 sentin tuntumaan viimeisissä kisoissaan.

Suomen suurimmat toivot lienevät keihäänheittäjä Teemu Narvi, joka on tilastokolmonen tuloksellaan 75.15 m., pikajuoksija Samuel Purola, seiväshyppääjä Saga Andersson, kiekonheittäjä ja kuulantyöntäjä Helena Leveelahti ja aituri Viivi Lehikoinen.

Valitettavasti Berliinin MM-kisarajan tuloksellaan 192 ylittänyt korkeushyppääjä Ella Junnila on hieman liian vanha, jotta hän saisi osallistua näihin kisoihin. Ellan äitihän on entinen korkeus- ja pituushyppääjä Ringa Ropo-Junnila.

Meidän suosikkimme on luonnollisestikin kälviäläinen tämän kevään ylioppilas ja kummipoikamme Konsta Alatupa, joka vasta muutaman vuoden vakavan harjoittelun jälkeen on tehnyt tänä vuonna ennätyksensä pikamatkoilla ja joka valittiin 4 x 100 metrin viestijoukkueeseen. Konstalla on monipuolinen urheilutausta, hän harrasti lapsena ylesurheilua ja salibandyä. Sitten kilpaurheiluun tulikin muutaman vuoden tauko polvikipujen takia ja pari vuotta sitten hän päätti alkaa panostaa pikajuoksuun ihan tosissaan.

Menemme kannustamaan Konstaa yhdessä hänen perheensä kanssa. Konsta jäi harmittavasti 200 metrillä vain kolmen sadasosan päähän kisarajasta. Heikot sääolosuhteet pilasivat näyttökisoja kesäkuussa, sillä juuri silloin oli kylmää ja sadetta eivätkä tuuliolosuhteetkaan olleet oikein otolliset. Suomen joukkueessa juoksevat Konstan ja Purolan lisäksi mitä ilmeisimmin Riku Illukka ja Santeri Örn. Konstaa valmentaa kokkolalainen Timo Kultalahti, joka on mukana lähes jokaisessa harjoituksessa. Keväällä Kokkolan Työväen Urheiljoita edustava Konsta sai Keski-Pohjanmaan urheilugaalassa akatemiapalkinnon Palkinnon perusteet olivat seuraavat:

" Kälviäläinen pikajuoksulahjakkuus saavutti Kauhavan nuorten SM-kisoista hopeaa 100 metriltä ja pronssia 200 metriltä. Maaotteluedustus 19-vuotiaiden Pohjoismaiden maaottelussa. Kausi huipentui henkilökohtaiseen ennätykseen Tampereen tähtikisoissa ajalla 10.82."


Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Konsta oli harjoittelemassa muutaman viikon Teneriffalla samalla paikkakunnalla, jossa olimme viime jouluna. Leppävaaran Motonet GP -kisoissa Konsta juoksi ennätyksensä 10.63 sadalla metrillä ja muutamaa päivää myöhemmin Kälviän kotikisoissa  200 metrillä ennätysajan 21.38. Timo-isä on ollut kilpahiihtäjä ja juossut 400 metrin aitoja.  Harri-setäkin on entinen kilpaurheilija, hänen päämatkansa taisi myös olla 400 metrin aidat. Konstan äiti Pirjo on erittäin hyvä ystäväni ja entinen opettajakollegani Sievin ajoilta, pikkuveli Oskari on myös harrastanut urheilua ja on lukion toisella luokalla.

Toinen sydäntä lähellä oleva urheilija on vasta 17-vuotias kiurvetinen Sara Francis, jonka isän Chrisin muistan hyvin kotikaupunkini Iisalmen PK-37:n jalkapalloilijana. Sarakin on pelannut jalkapalloa, mutta vaihtoi lajia muutama vuosi sitten. Hänen valmentajanaan on tervolainenTapani Turunen, jota luokkakaverini ja nuoren lupauksen Milla Heiskasen isä oli suositellut valmentajaksi. Turunen yrittää päästä mukaan jokaiseen harjoitukseen. Kiuruvedellä on 70 metrin pikasuoran halli, viikonloppuisin Sara harjoittelee Kuopiossa.


Kisojen erikoisuus on se, että kilpailujat saavat yhden juomapullon, jota he täyttävät eli enää ei ole ympäristösyistä jaossa irrallisia vesipulloja. Kritiikkiä annan siitä, että pikaviestin alkuerät ja 200 m:n finaali juostaan vain muutaman tunnin välein. Miksi ihmeessä, sillä  luultavasti aika lailla samat juoksijat ovat mukana kummassakin? Nyt ei ole aikataulujen tekijällä järki päätä pakottanut!

Jos Sinulla on mahdollisuus, niin käy ihmeessä kannustamassa suomalaisnuoria, kisat myös televisioidaan. Lähetys onkin jo itse asiassa menossa, joten siirrynpä katsomaan sitä.


Onnea ja menestystä suomalaisnuorille!


Ei kommentteja: