torstai 20. syyskuuta 2018

Kun suomalaisella ei ole ruokaa, vaatteita eikä sähköä. Miten voit auttaa?

Tiesitkö, että nykypäivän Suomessa elää perheitä, joilla ei ole varaa ruokaan ja jotka kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta? Tiesitkö, että Suomessa elää perheitä, jotka etsivät itselleen ruokaa päivittäin roskiksista? Tiesitkö, että Suomessa elää perheitä taloissa, joiden lämpö on alle 15 astetta ja jokapäiväisenä uhkana on se, että sähköt menevät poikki? Tiesitkö, että Suomessa elää perheitä, joiden vanhempi kärsii esim. hermosairaudesta, mutta ei saa minkäänlaista toimeentulotukea, koska asuu omassa asunnossa? Tiesitkö, että Suomessa asuu perheitä, jotka unelmoivat hammasharjasta, shampoosta tai joilla ei ole varaa alusvaatteisiin tai joilla on vain yhdet vaatteet?

Minä en tällaisia asioita ole sen suuremmin koskaan miettinyt, mutta nyt tiedän, että tällaisia perheitä on ja paljon. Nämä ylläolevat asiat vaatteet, ruoka, sähköt ovat suurimmalle osalle meistä itsestäänselvyyksiä, mutta eivät kaikille.  Vasta uutisoitiin, että Suomessa elää yli 400 000 ihmistä alle köyhyysrajan. Siis lähes puoli miljoonaa. Elämme 2010-lukua. Mieti!

Olin serkkuni kanssa yhteydessä pari viikkoa sitten ja hän sanoi miettineensä monia eri hyväntekeväisyyden muotoja ja tutustuneensa moneen ja päätyneensä lopulta Autetaan kun voidaan -Facebook-ryhmään Minua hieman riepoo näissä suurissa järjestöissä, miten osa rahoista  ja vieläpä aika isokin osa ihan järjestön pyörittämiseen ja ihan muihin kuluihin kuin suoraan apuun. Niinpä minäkin liityin tuohon ryhmään ja täytyy sanoa, että järkytykseni on ollut melkoinen, kun olen lukenut perheiden kohtaloita esimerkiksi tilanteissa, joissa toinen tai molemmat vanhemmista ovat sairastuneet tai saaneet esim. hoitovirheen takia pysyvän hermosäryn riesakseen. KELA näkyy osaavan kikkailla toimeentulotukiensa kanssa niin, että jokin summa menee euron tai viisi euroa rajan yli, niin tukea makseta.Tuleepa mieleen eräskin kansanedustaja, joka on nostanut palkkansa lisäksi 1315,75  euroa kuukaudessa korotettua kulukorvausta tyhjästä asunnosta toisella paikkakunnalla.  Aivan käsittämätöntä, miten tällainen edes sallitaan tai kansanedustajien "sopeutumiseläkkeet". 

Monessa tapauksessa vakuutusyhtiön lääkärit ovat mielivaltaisesti jopa potilasta näkemättä päättäneet evätä korvaukset, mikä kuulostaa aivan järjettömältä. Kansanedustaja Ronkainen on päättäväisesti ajanut asiaa, jossa vakuutuslääkäreiden mielivalta lopetettaisiin ja korvauspäätökset tehtäisiin lähtökohtaisesti vakuutetun oman lääkärin diagnoosin pohjalta. Tällöin vakuutusyhtiön lääkäreiden tulisi ensinnäkin nähdä potilas ja kyetä lääketieteellisin perustein todistamaan korvaushakemus olennaisilta osin virheellliseksi. Tällä viikolla KKO antoi hallitukselle esityksen siitä, että lainsäädäntöä täydennetään siten, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) tehtäväksi säädettäisiin työtapaturma- ja ammattitautiasioissa antaa KKO:lle pyynnöstä vakuutuslääketieteellisiä asiantuntijalausuntoja. Toivottavasti tämä esitys menee läpi ja lakia rukataan siten, ettei vakuutuslääkäri voi kävellä erikoislääkärin lausunnon yli noin vain.


Autetaan kun voidaan on yksityisen henkilön vuonna 2014 perustama ryhmä, jossa on tällä hetkellä yli 2000 jäsentä. Ryhmä auttaa ihmisiä, jotka ovat ilman omaa syytään joutuneet ahdinkoon. Monesti heillä ei enää ole omia voimavaroja anoa heille kuuluvia sairaanhoito-, omaishoito-, vammaistuki- ym. etuisuuksia. Ruoka- ja vaateavun sekä elintarvikelahjakorttien lisäksi ryhmä pyrkii aina auttamaan kokonaisvaltaisesti neuvomalla mm. oikeuksissa sosiaalietuuksiin, etsimällä yksinäiselle ystäviä tai ohjaamalla aktivoivaan toimintaan. Perheille etsitään myös ”kummeja”, jotka ovat tukena vielä akuuteimman avustusvaiheen jälkeenkin. AKV:n tarkoituksena ei ole passivoida ihmisiä kotiin, vaan mietitään yhdessä kunkin autettavan kokonaistilanne ja tehdään toimintasuunnitelma, jonka tavoitteena on auttaa ihmisiä pääsemään uudestaan jaloilleen ja kiinni elämään. Kun asioihin tartutaan ajoissa, voidaan helpottaa tilannetta ja vaikuttaa mm. syrjäytymisen ehkäisemiseen. Ryhmän aktiivit ovat kuitenkin nähneet uskomattomia selviytymistarinoita niin, että autetusta on tullut auttaja. Useasti perheet, joissa on puutetta eivät ilkiä edes pyytää asioita ja monesti vanhemmat unohtavat itsensä ja pyytävät välttämätöntä vain lapsilleen. Kuulemma toiveita ja unelmia kuten vaikka pähkinöitä, kauraryynejä, porkkanoita, alushousut, rintaliivit, koska sellaisia ei yksinkertaisesti ole, saa tivaamalla tivata.Miten Sinä voisit auttaa?


Tapoja on monenlaisia, voit esimerkiksi:
lahjoittaa ruoka- tai hygieniatarvikkeita
voit tilata ruokaa kotiin,  autettavan osoitteen saat yksityisviestinä
ostaa ruokakaupan lahjakortin, pienikin summa auttaa,
auttaa perhettä koulutarvikkeiden hankinnassa tai kodin varustelussa.
lahjoittaa ehjiä, puhtaita, ajanmukaisia vaatteita ja varusteita.
lahjoittaa lehtiä, pelejä ym. tavaraa, jolle Sinulla ei enää ole käyttöä
auttaa tavaroiden kuljetuksessa, jos olet matkalla paikkakunnalle, jossa on autettavia
Lahjoituksen voit toimittaa joko AKV:n kautta tai perheelle suoraan. Jos asut avustettavan lähellä, voit myös halutessasi joskus auttaa kotitöissä, leikkiä lasten kanssa, olla juttukaverina, kävelyttää koiraa ja ennen muuta olla ystävänä, johon voi varauksetta luottaa.

Kaikesta lähetetystä avusta lahjakortit, tavarat, ruoat saat vähintään kuittauksen perille menosta, mutta halutessasi myös kuvia ja vaikka kauppakuitin.


Ryhmällä on Jyväskylässä kirpputori, jonne voi viedä tavaraa myytäväksi.

AKV etsii aivan tavallisia, hyväsydämisiä ja yhteistyöhaluisia auttajia, sekä eri alojen osaajia: sosiaalialan työntekijöitä, juristeja, sairaanhoitajia, lääkäreitä eli yhteiskunnan eri toimintoihin verkostoituneita ihmisiä.

Toiminta perustuu ohjeeseen: kohtele lähimmäistäsi niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan! Jos tämä vastaa ajatusmaailmaasi ja haluaisit tulla mukaan, niin ota rohkeasti yhteyttä: autetaankunvoidaan@gmail.com tai liity Facebookin Autetaan kun voidaan -ryhmään. Sähköpostissa voit kertoa samalla, millä tavalla haluaisit olla avuksi, pienikin apu on merkitsevää.

Perheiden kertomuksia on kieltämättä sydäntäsärkevää lukea, mutta avustusten mentyä perille sydämen täyttää riemu ja ilo siitä, että on saanut jonkun onnelliseksi.


Minä sain toissapäivänä erään henkilön yhteystiedot ja rahallisen avustuksen lisäksi neuloin kahdessa päivässä sukat, koska ne tulivat kuulemma tarpeeseen ja lisäksi koira sai purutikkuja. Toivottavasti kirje menee pian perille.

Jos sinussa heräsi auttamisen halu, niin liity mukaan. Kuten jo sanoinkin, ihan pienikin apu on merkitsevää. Jokin, jota Sinä et enää tarvitse voi olla toisen aarre. Itse löysin omasta elämästäni vaikka kuinka monta pientä asiaa, josta voin luopua ja johon muutoin käyttämäni rahat voin lahjoittaa kuten lippu urheilutapahtumaan, jonka näen televisiosta, voin ostaa halvempaa ruokaa, voin leikata itse hiukset latvoista itseltäni, voin jättää yhden ravintolakäynnin väliin tai kirjan ostamatta ja lukea sen kirjastosta. Ryhmän nimikin on Autetaan KUN voidaan ja millä summalla vain, kymmenen euroa on jo iso rahasumma.
Partioaitan Asunnottomien yön takkikeräys


Huolehdi siitä, että takissa on ehjä vetoketju ja se on muutenkin suurin piirtein ehjä. Myös napillisia takkeja voi tuoda. Vain puhdas takki lämmittää, joten pese takki ennen kuin tuot sen Partioaittaan.
Voit tuoda myös asusteita kuten pipoja, hanskoja, villasukkia. Huolehdi, että parit, esim. hanskat, ovat hyvin kiinni toisissaan eivätkä irtoa. Tuo takki Partioaitan myymälään tai postita se 30.9. mennessä.
Postita takki viemällä paketti postitoimipisteeseen. Pyydä asiakaspalautuskortti Partioaittaan, jolloin lähetys ei maksa sinulle mitään. Takki täytyy olla perillä 30.9. mennessä. Lisää pakettiin tieto takkikeräyksestä.
Palautusosoite: Partioaitta Oy ASIAKASPALAUTUS, SOP.NRO 612002 Kirkkokatu 4, 90100 Oulu
Takit jaetaan 17.10. Asunnottomien yönä eri paikkakunnilla.
Yhdessä voimme tehdä enemmän
Viime vuonna keräsimme Asunnottomien yön takkikeräyksessä huimat 1150 takkia. Ne jaettiin Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa.
Osallistu sinäkin keräykseen ja laita hyvä kiertämään.
Puhelin: 044 4027 714
(arkisin klo 9-17, pvm/mpm)
Sähköposti: verkkokauppa@partioaitta.fi2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Ymmärrän jossain määrin ihmisten vastahakoisuuden siihen, että auttamisjärjestöissä rahaa menee järjestökuluihin. MUTTA kun nyt itse olen pari vuotta tehnyt hommia avustusjärjestössä, jossa jokaikinen kerätty sentti menee avustukseen, niin sekin on alkanut riepoa aika paljon. Tällaisessa vaistusjärjestössä toimiminen nimittäin on sangen kallista ja vie jäseniltä kamalasti rahaa. Järjestö on Lionsit.

Voi olla, että tunnet hyvin Lionsien systeemin, mutta minulle se on auennut vasta sen jälkeen kun liityin pikkuriseen naislionsien yhdistykseen. Jäsenmaksu on sata euroa vuodessa. Meidän on kokoonnuttava jossakin - vuokra. Ilmoituksia on laitettava tilaisuuksista ja toiminnasta - ilmoituskulut. Jne. Oma yhdistys maksaa piirijärjestölle ja kansainväliselle järjestölle jäsenmaksua (ai miksi? No, vaikkapa koulutusten järjestäminen maksaa, koulutupaikan vuokrat jne.) Joka kokoontumisessa kerätään kahvimaksut ja järjestetään arpajaiset, joihin on moraalinen velvollisuus osallistua. Tämän lisäksi kun esim. järjestetään myyjäiset, kaikki tuotteet jäsenet antavat myyntiin lahjoituksina, esim. materiaaleja ei oteta yhdistyksen tililtä. Tilit on muuten pilkulleen jaettu hallinnolliseen ja avustuksiin - hallinnollisen tilin varoja ei saa kerätä yleisöltä, vaan yhdistyksen jäseniltä.

Vähitellen olen alkanut hyvin ymmärtää avustusjärjestöjä, joissa kerättävistä rahoista menee iso osa järjestön hallinnoimiseen. Olen myös alkanut harkita siirtymistä tällaiseen järjestöön. Ei, en mitään palkkaa halua, mutta on rasittavaa maksaa monta sataa euroa vuodessa siitä, että saa kerätä rahaa. Esimerkiksi sisareni toimii seurakunnassa lähetyspiirissä ja kerää rahaa kirkon ulkomaanavulle. He lahjoittavat työnsä, mutta vaikkapa materiaalit saavat seurakunnalta. Eikä heidän tarvitse maksaa vuokraa joka kerta kokoontuessaan.

Pauska kirjoitti...

Kiitos kommentista, Lions ei ole minulle muuten kuin nimeltä tuttu. Se mitä kerroit, ei kuulosta sellaiselta toiminnalta, jossa itse olisin mukana. Tämä Facebookryhmä keskittyy siihen, että autamme suoraan ilman välikäsiä hädässä olevia ihmisiä joko tavara-avustuksin tai lahjakortein.