sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Unta, unettomuutta ja painopeitto

Olen kärsinyt univaikeuksista lähes koko aikuisikäni. Yleensä saan unenpäästä kiinni, mutta herään aikaisin enkä enää nukahda. Osaksi syynä on varmasti ikä ja stressi ja vaivaa on koitettu hoitaa monellakin eri tavalla kuten melatoniinillä ja lääkkeillä. Niiden huono puoli on se, että niiden vaikutus kestää pitkällekin seuraavaan päivään. Viime elokuussa luin jostain jutun painopeitosta ja kävin ostamassa sellaisen Puuilosta. Se maksoi muistaakseni jotain 80 euron luokkaa, kalleimmat näkemäni maksavat jopa ylis 500 euroa. Joku bloggari oli tehnyt peiton itse ompelemalla sen sisään makaroneja, mutta minusta ei siihen ollut. Peiton tulisi olla noin kymmenen prosenttia omasta painostasi eli jos painat 80 kiloa, osta kahdeksan kilon peite. Nimensä mukaan peitto on tavallista peittoa painavampi ja omassani painoa on enemmän peiton reunoilla. Peiton sisällä on  vähän sellainen tunne, kuin olisi halauksessa, mitään hierontaa muistuttavaa tunne ei mielestäni ole. Sanotaan, että tämä halauksen tunne antaa keholle positiivisia tunteita ja se on ihan totta. Peiton vaikutus pohjautuu mielihyvhormonien tuotantoon, aivot saavat keholta viestin, että pitää rauhoittua.
Peitto poistaa myös stressiä, mutta jos stressi on kova niin ei minulla peittokaan auta pidentämään unta. Minun peittoni on sen kokoinen, etten ole löytänyt siihen sopivaa lakanaa, joten nukun ilman lakanaa, peiton alle mahtuisi hyvin kaksi ihmistä nukkumaan. Mieheni nukkuu mieluummin viileässä ja minä taas olen viluinen, joten hän nukkuu pelkällä lakanalla ja minulla on pyjaman lisäksi lämmin painopeitto ja jalassa sukat ja joskus villasukatkin.  Peittoni pinta on samettinen ja aivan ihana iholle.Peiton avulla nukahtaa hyvin ja uni on syvää ja yleensä muistan näkemäni unetkin, aikaiseen heräämiseen (klo 4-6) peitto sen sijaan ei ole minua auttanut. Saan unta 5-6 tuntia, joskus viikonloppuisin vähän enemmän ja lomilla jossain vaiheessa nukun pidempäänkin. Se ei ole riittävästi, mutta minkäs teet, kun nukkumatti kiertää meikeläisen matkallaan. Voin suositella painopeittoa, jos Sinulla on univaikeuksia, mutta omiin ongelmiini se ei täysin auta. Mindufullnessia olen myös kokeillut ja siitä on apua, samoin hengitystekniikasta. Mutta kun ajatukset alkavat kiertää aivoissa muurahaisten juoksemisen lailla, ei juuri mitään ole tehtävissä. Parasta on nousta ylös ja puuhailla jotain ja toivoa, että alkaa väsyttää. Ihmisen unisykli on tutkitusti 1,5 tuntia ja yritän ajoittaa nukkumaan menemiseni unettavaan vaihesseen. Liikunnalla saa myös väsymystä kehoon.

Jos Sinulla on keino siihen, miten unta saisi pidemmäksi, kerro se kommenteissa. Luulen, etten ole ainoa tämän ongelman kanssa jatkuvasti painiskeleva :).2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kokeile laittaa kuulokkeet ja kuunnella jotain monotonisesti luettua tekstiä. Kuitenkin niin mielenkiintoista, ettei ajatus lähde harhailemaan. Päälle ajastus, jolloin puhekatkeaa itsestään. Itselläni toimii useimmiten.

Pauska kirjoitti...

Kiitos paljon vinkistä. Nukun korvatulpat päässä, joten kuulokkeet menevät ehkä vähän hankalaksi, yksiå meillä olevia voisin kyllä kokeilla.